background image

Willeke Alberti

Willeke Alberti, een monument in de Nederlandse zalen en theaters!

Geboren op 3 februari 1945, groeit Willeke op in het naoorlogse Amsterdam. Reeds op elfjarige leeftijd maakte ze haar TV debuut in de musical "Duel om Barbara". In mei 1958 maakt ze haar eerste plaatje; een duet met haar vader Willy Alberti. De eerste solo singles volgen snel 'Norman', 'Sei Rimasta sola' en in 1963 'Spiegelbeeld'. Het nummer haalt de eerst plaats op de hitparade en levert Willeke haar eerste gouden plaat op. Ook 1964 is een topjaar; samen met onder meer Trea Dobbs wint Willeke het Knokke -Festival en op plaat gebied scoort ze met 'De winter was lang' en 'Mijn dagboek' een tweede gouden plaat. Willeke's eerste LP wordt in 1965 beloond met de Edison. Van 1964 tot 1968 brengen vader en dochter Alberti voor de AVRO TV hun befaamde Zaterdagavondshows, terwijl Willeke solo op de hitlijsten te vinden blijft met nummers als 'Morgen ben ik de bruid' en 'Vanavond om kwart over zes ben ik vrij'. Naar aanleiding van de TV special Willeke International wordt Willeke door Willy van Hemert benaderd voor de hoofdrol in een grote nieuwe dramaserie 'De Kleine Waarheid' en levert Willeke meteen de Televizier ring op. De kroon op haar acteerwerk is de titelrol in de speelfilm 'Rooie Sien'.

In 1994 vertegenwoordigt Willeke ons land op het Eurovisie Songfestival in Dublin met het prachtige 'Waar is de zon'.

Madame Tussaud plaatst in Amsterdam een wassenbeeld en in april 1996 wordt Willeke geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

1998 staat in het teken van haar boek "Verliefd op het leven", een rol in de TV serie 'Combat' en haar nieuwe CD 'Zeilen op de wind'. In februari 2001 richt Willeke een stichting op, de Willeke Alberti Foundation, wat mede door de Stichting Doen (Sponsorloterij) mogelijk is gemaakt. De Stichting heeft tot doel om structureel, door het organiseren van uiteenlopende culturele activiteiten, het welzijn en de levenskwaliteit van senioren, kinderen en zieken in verpleeginstellingen en verzorgingshuizen te verbeteren. De Stichting heeft dit jaar subsidie gekregen van Stichting Doen om een dertigtal optredens te verzorgen voor verpleeginstellingen en verzorgingshuizen. Zeer succesvol was het theaterseizoen 2002/2003 waarin Willeke samen speelde met Jenny Arean in het programma Klarenbeek & Verbrugge. In het seizoen 2004/2005 stond Willeke samen met Jos Brink in de Musical 'Hello Dolly'.

boek nu Willeke Alberti >>>