background image

Marco Borsato

Marco Borsato is één van meest populaire Nederlandse zangers van de afgelopen jaren. Zijn carrière begint na het winnen van de finale van de Soundmixshow in 1990. Aanvankelijk zingt Marco in het Italiaans. Zijn eerste single 'Emozioni' bereikt nummer 4 in de top40, het album schopt het tot de 48e plaats in de album top100. In 1993 begint A&R manager Jan Tekstra met Han Koreneef, Leo Driessen en jong talent John Ewbank te werken aan een Nederlandstalig repertoire voor Marco, dat voornamelijk bestaat uit bewerkingen van Italiaanse popnummers.

In juli 1994 komt de single 'Dromen Zijn Bedrog' uit en zal uiteindelijk dertien weken lang op nummer één blijven staan. Heel Marco's leven staat op zijn kop. Van Marco's eerste volledig Nederlandstalige cd (simpelweg 'Marco' getiteld), worden maar liefst 425.000 stuks verkocht. De tweede single 'Waarom Nou Jij?' bereikt in november eveneens de eerste plaats in de hitparade.

'Als Geen Ander', de opvolger van 'Marco', komt uit in 1995 en is meer rock geori√ęnteerd. Het levert de singles 'Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht', 'Kom Maar Bij Mij' en 'Ik Leef Niet Meer Voor Jou' op. Marco's ster blijft rijzen. In november 1996 komt 'De Waarheid' uit, de eerste single van Marco's gelijknamige derde cd. Deze is bijna geheel geschreven door John Ewbank. Marco's relatie met fotomodel Denise loopt op de klippen en half Nederland leeft met hem mee.

Op 17 januari 1997 verschijnt het album 'De Waarheid' en in één dag gaan er maar liefst 275.000 exemplaren over de toonbank. Het met Trijntje Oosterhuis (Total Touch) opgenomen duet 'Wereld Zonder Jou' is een grote zomerhit. Aan het einde van dat jaar speelt Marco veertien avonden achterelkaar in een uitverkocht Ahoy. Marco vindt een nieuw liefdesgeluk bij Leontien Ruiters (Rad van Fortuin).

Marco en Leontien trouwen in mei 1998 in Venetie. In november wordt hun zoon Luca geboren. Marco wint de TMF Awards voor Beste Zanger en Beste Album (De Waarheid). Even later sleept hij ook nog twee Edisons in de wacht voor Beste Zanger en de Publieksprijs voor de Beste Single ('Wereld Zonder Jou'). De single 'De Bestemming' wordt platina. Het gelijknamige album -voorafgegaan door een uitgebreide campagne waarbij platenwinkels om middernacht de deuren openden- uiteindelijk zeven keer platina. Marco wordt ambassadeur voor War Child. Volgens tellingen van de SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) is Marco de meest op de radio gedraaide Nederlandse artiest van 1998.

Samen met Ewbank wint Marco in 1999 ook nog een Gouden Harp. Het prestigieuze 'Concert Van De Eeuw' wordt afgelast, omdat men niet bereid is zo'n slordige vijfhonderd gulden neer te tellen voor een kaartje. Toch is er op de valreep van het millennium ook nog goed nieuws: 'Binnen', de eerste single van Marco's nieuwe album 'Luid En Duidelijk', staat met kerst op één en wederom is Marco Nederlands' meest gedraaide artiest op de radio

In 2000 komt Marco's vijfde Nederlandstalige album 'Luid En Duidelijk' uit. Het album is, tegen de zin van vele platenwinkels in, onder andere ook te verkrijgen bij de buurtwinkel, supermarkt en via internet. Marco wint opnieuw TMF Awards voor Beste Zanger en Beste Album.

boek nu Marco Borsato >>>