background image

Jannes

Inmiddels kan iedereen er de klok op gelijk zetten. Het is zomer, het zonnetje schijnt, je loopt een winkel binnen, vraagt om 'De nieuwe van Jannes' en je koopt weer een volledig nieuwe cd vol liedjes van 's lands populairste vertolker van het volkse repertoire. Deze zomer helemaal, want 'de nieuwe van Jannes' heet ook daadwerkelijk 'De nieuwe van...' en het album laat Jannes horen op een herkenbare, maar toch weer nieuwe manier.

"Liedjes met een knipoog liggen me goed. Makkelijk meezingbare kreten als 'Ga dan', 'Laat me', 'Laat de zon maar schijnen', 'Een beetje meer', mijn fans verwachten dat van me", zo stelt Jannes. "De eerste single van mijn nieuwe album, 'Ietsie pietsie', sluit er perfect op aan. Typisch een leuk zomers nummer, wederom met een kleine knipoog, dat je na een keer horen al direct lekker mee kan zingen. Zulke liedjes liggen me enorm en de reactie van mijn fans is steevast enthousiast. Die liedjes zal ik dus altijd blijven brengen." Dat de fans en vele andere muziekliefhebbers niet teleurgesteld zijn, blijkt wel uit het feit dat 'Ietsie pietsie' direct op een vijfde plek binnenkwam in de Singles Top 100 en in de hoogste regionen van de hitlijst stevig stand houdt.

'De nieuwe van...', het negende studioalbum van de Drentse zanger, laat echter ook een verdere verbreding in Jannes' repertoire horen. Een lijn die al op het vorige album 'Meer dan een vriend' werd ingezet en nu in nummers als bijvoorbeeld ''K vraag je', 'Rosalie', 'Zwevend naar 't geluk' en 'Daar is mijn haven' wordt doorgetrokken. Denk daarbij aan vleugen Nederpop, schlager, wereldmuziek en country die door het typische Jannes-geluid heen sijpelen. "Als artiest wil ik mezelf blijven ontwikkelen, met ieder album laten zien waar ik sta in het leven. Tegelijkertijd moet het altijd wel helemaal Jannes blijven, dat ben ik mijn fans verplicht. Gezellige volkse muziek, die door iedereen te begrijpen is. Emile Hartkamp en Norus Padidar, met wie ik nu al een paar jaar werk, voelen dat perfect aan en weten steeds met liedjes te komen die mijn albums steeds weer een stapje hoger tillen en die helemaal bij me passen."

Het nieuwe album van Jannes is de eerste die hij opnam na het overlijden van zijn manager en boezemvriend Dick Oosting. Jannes mist hem nog elke dag. "Zijn dood heeft een schaduw geworpen over het vorige album, maar Dick is er in mijn hart nog altijd bij. Ik weet zeker dat hij daar boven ergens op een wolk zit te genieten van wat we hier beneden aan het doen zijn en dat hij 'De nieuwe van...' ook een prachtige cd vindt."

Met negen albums in acht jaar tijd, geldt Jannes als een van de meest productieve artiesten in ons land. "Na de release van het album, ga ik met de liedjes weer de bühne op. Dat is mijn lust en mijn leven. Later dit jaar wordt er ook weer een groots Jannes concert georganiseerd in Go Planet in Enschede, waar ik enorm naar uitkijk. Het vele optreden en tussendoor albums opnemen is hard werken, inderdaad. Maar ik zorg er altijd voor dat ik nooit uit het oog verlies wat belangrijk is in het leven. Op de eerste plaats staat mijn gezin. Ik ben een echte familieman en vind dat ik altijd moet klaar staan voor hen. Maar mijn fans zijn ook heel belangrijk. Die steunen me door dik en dun. Als ik reacties hoor van de mensen wat mijn liedjes voor hen betekenen, vind ik het ook een verplichting naar hen toe dat er met grote regelmaat weer nieuw werk uitkomt. Ik laat mijn fans dan ook regelmatig nieuwe liedjes horen om te vragen wat ze er van vinden. De eerste fanreacties op 'De nieuwe van...' zijn erg positief, dus ik ben heel benieuwd hoe het album straks in het land ontvangen wordt."

boek nu Jannes >>>