background image

Grad Damen

Het nieuwe album van Grad Damen is een mooie volkse cd met dertien gevarieerde liedjes. Er staan veel vrolijke up-tempo nummers op, maar uiteraard ook de voor Grad zo kenmerkende liedjes met een lach en een traan. “Ik ben heel blij met het resultaat”, aldus de zanger. “Deze liedjes liggen allemaal heel dicht bij mijzelf. In mijn theatershows doe ik twee nieuwe nummers en dan sta ik echt te genieten. Ook bij het publiek vallen ze goed. Hoewel ze het voor de eerste keer horen, zingen de mensen direct al mee!”.

Net als op zijn vorige album werkte Grad ook dit keer samen met Emile Hartkamp en Norus Padidar (o.a. Marianne Weber, Frans Bauer en Rene Froger). “Het zijn net als ik echte volksmensen. Het klikt tussen ons en ze houden van mijn muziek”, verklaart Grad de vruchtbare samenwerking. “Ik heb nu allemaal mensen om me heen die mij muzikaal begrijpen en dat werkt heel erg fijn.” Dat het zo goed voelt, blijkt wel uit het feit dat Grad voor het eerst twee zelfgeschreven nummers heeft opgenomen. “Ik schrijf al langer liedjes, maar vond ze nooit goed genoeg. Ik ben misschien te kritisch op mijn eigen werk. Als je het zelf geschreven hebt, luister je er toch anders naar en wil je dingen blijven veranderen. Dan is het goed als de mensen met wie je werkt een eerlijk oordeel geven.”

Ik Hou ‘t Meest Van Jou en Ik Lees In Haar Ogen zijn de zelfgeschreven nummers van Grad die op het album Goed In Mijn Vel staan. Ik Hou ’t Meest Van Jou schreef hij uiteraard voor zijn vrouw Danielle. Ik Lees In Haar Ogen gaat over haar oma die soms zo eenzaam is nu haar man is overleden. Grad: “Dit liedje heb ik geschreven met Danielle’s oma in gedachten. Maar ik weet dat er heel veel mensen zijn die zich net zo voelen of iemand kennen die dit doormaakt. Dat vind ik het allerbelangrijkste van mijn muziek, dat mensen zichzelf erin kunnen herkennen”.

Ook Jeff Weber (die al eerder voor Grad schreef en dat natuurlijk ook doet voor o.a. zijn moeder Marianne) is op dit album weer van de partij. Hij schreef het melancholische Dans Je Dromen Weg.

Twee nummers op het album, Mi Amore en Ik Hou t Meest Van Jou, doet Grad samen met de Basily Boys. Deze jongens zijn telgen van de beroemde zigeuner familie Basily die de gipsy jazz muziek van Django Reinhardt met de paplepel kregen ingegoten.

Ze stonden in de halve finale van het programma Holland’s Got Talent en vielen Grad direct op. “Ik ben gek van dit soort muziek en die jongens zijn zo goed. Ze kunnen geen noot lezen, maar spelen puur met hun hart. Omdat ik iets bijzonders op mijn album wilde, heb ik hen gevraagd mee te doen en dat is ontzettend mooi geworden.” De Basily Boys gaan ook met Grad mee naar de theaters waar ze hem begeleiden bij het liedje Ik Hou ’t Meest van Jou en een eigen nummer ten gehore brengen. “Het publiek is iedere keer weer ontzettend enthousiast over dit jonge talent en dat vind ik mooi om te zien."

Het nieuwe album van Grad Damen, Goed In Mijn Vel ligt vanaf 27 november in de winkels. De single He Jij, Waar Was Je Nou..? staat inmiddels hoog genoteerd in de single top100.

2010 begint goed, want op 10 en 17 januari is Grad Damen te zien op Nederland 1, in een tv special van de TROS die op Curaçao werd opgenomen. Grad doet daarin naast 1000 Zomersproetjes ook een nummer van het nieuwe album, namelijk: Als ik De Zomer in je Ogen Zie.

boek nu Grad Damen >>>