background image

Gerard Joling

Als kind staat Gerard Joling al graag in het middelpunt van de belangstelling. Een eigenschap waarmee hij het ver zal schoppen én zijn droom laat uitkomen. Toch doen de eerste keelgeluiden van Gerard bij lange na niet vermoeden dat hij zal uitgroeien tot een zanger van wereldformaat. Daarom volgt eerst een zijstap: naar aanleiding van een modeshow waaraan hij deelneemt als dressman schrijft Gerard zich in bij een modellenbureau. Foto' s spelen op dat moment al jaren een grote rol in Gerard' s leven, want van jongs af aan poseert hij al voor de camera' s.

Op een zekere dag besluit hij naar een zangpedagoog te stappen om zijn ademhaling te reguleren. Hij is het die als eerste de zangkwaliteiten van Gerard onderkent. Vanaf dat moment besluit Gerard orkestbanden te laten maken. De modeshows die hij in die periode veelvuldig loopt, worden afgewisseld met het zingen van liedjes. Lof overal, alhoewel de weg naar de totale erkenning nog lang zal blijken. Gerard stuurde heel wat banden naar platenmaatschappijen maar kreeg steeds het geijkte antwoord: We hebben op dit moment geen ruimte én geen budget, maar veel succes in de toekomst. Wel belandt hij daarna in enkele groepen waarmee singles worden opgenomen die schromelijk floppen. Maar Gerard verliest de moed én het vertrouwen in zichzelf niet.

In 1985 doet Gerard mee aan één van de bestbekeken televisieprogramma' s van Nederland, de Soundmixshow. Deze show brengt een grote ommekeer teweeg, want na het behalen van de ' slechts' derde plaats in de grote finale, met het liedje ' Crying' van Don McLean, verschijnt van de hand van Peter de Wijn Gerard' s eerste nummer 1 hit: Love Is In Your Eyes. Van goud naar platina, van platina naar dubbel platina! Vanaf dat moment weet heel Nederland wie Gerard Joling is. Een glanzende carriere volgt, zowel nationaal als internationaal.

Maar zijn carriere neemt nu pas een echte vlucht! No More Bolero' s zijn volgende album verschijnt in 22 landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Taiwan, Korea, Singapore, Curaçao en een aantal Zuid-amerikaanse landen. Deze CD staat weken in Taiwain, Korea, Signapore en Nederland op nummer 1. Ook in de overige landen bestormt No More Bolero' s de hitparade. Hij wordt gevraagd ons land te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Dublin waar hij in de top tien eindigt.

Gerard krijgt, na enkele uitstapjes in films en soaps, uiteindelijk zijn eigen programma aangeboden van Nederland' s best bekeken TV-station: Karaoke op 4, waar hij zich mag verheugen op miljoenen kijkers.

Wekenlang schittert Gerard in Holiday on Ice waarhij als speciale gast honderdduizenden toeschouwers de adem beneemt. Want zingen en tegelijkertijd een pirouette draaien is toch wel een heel ongelofelijke combinatie. De pers is lovend over het optreden en Gerard is tijdens de moeilijke maandenlange voorbereiding menig kilo afgevallen en vele blauwe plekken rijker. Maar Gerard staat er!

"Tussendoor" viert Gerard hoogtij in diverse theaterproducties. In vier jaar doet hij alle theaters in Nederland aan waarin hij volle zalen trekt. Maar dat niet alleen, Gerard stelt in zijn eigen theatershows ook nieuw talent voor.

Tientallen gouden- en platina platen en meer dan 14 nationale en internationale prijzen! Uit handen van Don Johnson onvangt Gerard de award ' Best selling Dutch Artist' in Monaco tijdens de World Music Awards. Als eerste popartiest wordt hij bijgezet in Madamme Tussaud te Amsterdam. Hij doet theatertournees in meer dan 20 landen en treedt op met grootheden als Tracy Wong, The Jordanaires, Nana Mouskouri, The Trammps, George McCrae en Randy Crawford.

Maar ook heden ten dage kent de populariteit van Gerard geen grenzen: na twee seizoenen van het tv-programma De Waarheid, scoort hij echt bij de nieuwe zender Talpa als hi jmet collega Gordon begint aan een nieuw tv-concept. Joling & Gordon over de vloer trekt een miljoenenpubliek en in bij de start van Talpa direct het best bekeken programma. Ook de concerten van de Toppers in Concert in de Amsterdam Arena van 2005 en 2006 doen de populariteit van Gerard goed. Hij staat er weer als altijd.

Dinsdag 30 juni 2009 is in Madame Tussauds Amsterdam het nieuwe wassen beeld van Gerard Joling onthuld. Het bijzondere is dat Gerard de eerste Nederlandse popartiest was die een beeld kreeg in het wassenbeeldenmuseum en nu 22 jaar later is hij ook de eerste Nederlandse artiest die voor de tweede keer vereeuwigd wordt door Madame Tussauds. “Mijn beeld is na 15 jaar weggehaald omdat ik er absoluut niet meer op leek”, aldus de zanger. “Ik weet dat alleen de leden van het Koningshuis en Johan Cruijff iedere 6 jaar een nieuw beeld krijgen. Dus toen ze mij belden dat ik een comeback zou maken, dacht ik dat het een grap was. Maar ik sta er toch echt weer en daar ben ik best wel heel trots op!” Het is niet zo verwonderlijk dat juist Gerard als eerste Nederlandse artiest op deze manier geëerd wordt. In 2010 viert de zanger en presentator zijn 25-jarig jubileum in het vak en zijn populariteit, succes en veelzijdigheid lijken alleen meer toe te nemen.

Hoe het begon

Zoals voor velen begon het met de droom beroemd te worden en een heleboel doorzettingsvermogen. Vooral dat laatste kon de jonge Gerard Joling goed gebruiken. Want hoeveel bandjes hij ook opstuurde, hij kreeg iedere keer het zelfde negatieve antwoord. In de tussentijd verdiende hij de kost als ober, model en danser. Gerard: “Iedere keer als ik dan als achtergronddanser moest optreden, keek ik naar de plek waar de artiest van die avond stond. De microfoon en de schijnwerpers en dan dacht ik: Daar wil IK staan!” Hij ruikt nog meer aan het artiestenvak als hij als ‘voorbeeldartiest’ meereist met de voorrondes van de Soundmixshow van Henny Huisman. “Je kunt het je nu niet voorstellen, maar begin jaren 80 was zo’n talentenjacht op tv iets wat mensen helemaal niet kenden. Ik liet dan zien en vooral horen hoe het ongeveer moest.” Presentator Henny Huisman raadde de jonge Joling aan om zelf een keer mee te doen. Gerard behaalde uiteindelijk als Don McLean met ‘Crying’ de derde plaats in de Soundmixshow. Hoewel hij dus niet won, was dit wel het startsein voor een glansrijke carrière. Hij scoort opeenvolgend grote hits met ‘Love Is In Your Eyes’, ‘Ticket to the Tropics’ en ‘Reach’, wat gelijk ook internationale hits werden. Gerard Jolings debuutalbum is in de voorverkoop al goud, wordt daarna platina en een droom begint langzaam werkelijkheid te worden. Op het volgende album Sea of Love staat onder andere ‘Everybody Needs a Little Rain’ met Randy Crawford. Gerard: “Voor mij was dit vooral heel speciaal omdat ik een paar jaar daarvoor bij haar nog als achtergronddanser had opgetreden!” Er zouden in Gerard’s carrière nog heel wat duetten volgen waaronder met The Trammps, George McCrae, Herman Brood, Ruth Jacott en postuum met Rita Hovink en André Hazes (beide nummer 1 hits).

Internationaal

In 1988 wordt Gerard gevraagd Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Dublin. Hij doet mee met het nummer ‘Shangri-La’ waarmee hij als negende eindigt. Gerard’s eerste drie albums zijn allemaal internationaal succesvol, maar met ‘No More Bolero’s’ overtreft hij zijn internationale successen. De cd verschijnt in 22 landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Taiwan, Korea, Singapore, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen en staat ín zowel Taiwan, Korea, Singapore als in Nederland weken lang op nummer 1. “Ik was in die tijd alleen maar aan het reizen. Eerst vooral in Azië, maar toen kwam ‘No More Bolero’s’ ook in de Spaantalige landen uit en werd het helemaal een gekkenhuis. Vliegtuig in, vliegtuig uit, ik heb toen echt overal ter wereld opgetreden”. Miljoenen platen gingen er over de toonbank zowel van de Engelstalige versie als de Spaanse versie.

boek nu Gerard Joling >>>