background image

Charlene

Charlène de Lange uit Tilburg begint 2006 gelijk goed; op 17 februari verschijnt haar derde album Vandaag Is Mijn Dag. Het is de opvolger van Zomer In Mijn Hart en het debuut Charlène. Charlène zingt Nederlandstalig populair met een moderne en verfrissende uitstraling. Ze hoopt hiermee een duidelijke stempel op haar genre te drukken en met dit album een eigen sound neer te zetten, meer up-tempo, vrolijk en gewaagder. Vandaag Is Mijn Dag is een eigentijdse mix van up-tempo meezingers en weemoedige luisterliedjes dat een groot publiek zal aanspreken.

Charlène kreeg als kind het Nederlandstalige genre met de paplepel ingegoten. In plaats van hippe idolen als Britney Spears luisterde de blonde schone liever naar Marianne Weber, Frans Bauer en de Zangeres Zonder Naam. Net als vele meisjes stond ook Charlène vaak voor de spiegel te zingen. Maar dat was niet genoeg.

Vanaf haar tiende stond ze regelmatig op het podium in cafés en karaokebars, waar ze veel indruk maakte op het aanwezige publiek. Daarnaast bezocht ze veel en graag concerten van o.a. Marianne Weber.

Zo jong als ze was, deinsde ze er niet voor terug om voor aanvang van een optreden van haar idool de kleedkamer in te stappen met het verzoek om een liedje mee te mogen zingen. Een vraag van zo’n schattig meisje kon Marianne Weber natuurlijk niet weigeren en zo maakten de fans van het Nederlandstalige genre voor het eerst kennis met deze talentvolle meid. Laat nou net op die avond de toenmalige manager van Frans Bauer en Marianne Weber in de zaal zitten. Hij geloofde zijn oren en ogen niet, en besloot prompt de nog maar 11-jarige zangeres in spe onder zijn hoede te nemen.

Charlène’s tweede wapenfeit was een gastoptreden tijdens het eenmalige concert van Marianne Weber en Frans Bauer in 2000 in de Maaspoort. Vervolgens deed Charlène mee aan het tv-programma Your Big Break, waar zij tweede werd na zangeres Judith en eindigde voor Jody Bernal. Haar eerste single ‘De Laatste Reis’ werd mede door steun van de TROS een hit en al snel volgden vele optredens. Zo wist het jonge talent in zeer korte tijd naam te maken in het Nederlandstalige genre en vele harten te veroveren met haar spontaniteit en bijzondere stem. Inmiddels is het meisje van toen uitgegroeid tot een mooie jonge vrouw die weet wat ze wil. Een heel verschil met haar jonge jaren. “Vroeger was ik net een jongen. Ik had altijd scheuren in mijn kleren en zal vol blauwe plekken. Nu is het omgekeerd en hou ik ervan me op te tutten en mooi aan te kleden.” Er zijn maar weinig vrouwen in het genre, en dat alleen al maakt Charlène een bijzonder welkome aanvulling van het Nederlandstalige lied.

Sinds het begin van haar carrière heeft Charlène het getalenteerde producersduo Emile Hartkamp en Norus Padidar (o.a. Frans Bauer, Jannes) achter zich staan. Ook dit album is weer door het duo geschreven en geproduceerd. Samen met Emile besprak ze welke liedjes haar aanspraken en leverde ze een aantal onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen aan, zoals verliefdheid, geluk, vrijheid en omgaan met tegenslagen. De emotie in een liedje is heel belangrijk voor Charlène, vooral nu ze wat ouder is en meer de diepte in wil: “Ik vind dit genre zo mooi omdat er altijd een verhaal achter de liedjes zit. Je raakt er mensen mee.”

Ondanks haar jonge leeftijd weet Charlène de juiste snaar te raken bij mensen, door de snik in haar stem en haar inlevingsvermogen. “Ze zeggen wel eens dat je alles meegemaakt moet hebben voordat je erover kunt zingen. Maar dan zou ik wel heel ongelukkig zijn!” Het genre leeft vandaag de dag ook enorm onder een jonger publiek, die veel van zichzelf herkennen in Charlène’s liedjes. Dat zij een positief ingesteld mens is, is duidelijk hoorbaar in feestnummers als ‘Boem boem boem’ (de eerste single), ‘Dat Moet Wel Liefde Zijn’ en ‘Ik Zoek Een Beetje Amore’. Toch is er ook genoeg ruimte voor bezinning. ‘Eens...’ gaat over afscheid nemen van iemand op zijn sterfbed en ‘Kleine Zwerver’ beschrijft het leven van een eenzaam kind zonder thuis. Ondanks haar drukke schema vol optredens, maakt Charlène zoveel mogelijk tijd vrij voor haar andere hobby’s zoals winkelen, winkelen, winkelen en haar paard Fire Star. Daarnaast beantwoord ze trouw de vele e-mails die via de website binnenkomen en ziet ze ook nog kans om in het café van haar vriend de handen uit de mouwen te steken. Ze heeft inmiddels haar schoolopleiding afgerond en richt zich nu volledig op haar zangcarrière. Ze wordt daarbij gesteund door haar ouders, die haar naar de vele optredens vergezellen.

Met Vandaag Is Mijn Dag levert Charlène een vernieuwend album af in het nog immer in populariteit toenemende Nederlandstalige genre. Het zal haar plek tussen de grote namen van het levenslied alleen maar verstevigen. Niet alleen vandaag is Charlène’s dag, haar hele toekomst ziet er meer dan rooskleurig uit!

boek nu Charlene >>>