background image

Bonnie St. Claire

Bonnie st Claire werd geboren als Bonje Cornelia Swart op 18 November 1949 te Rozenburg als dochter van een binnenvaartschipper. Bonnie zong bij de brabandse groep Lotusland. De band die Bonnie begeleidde vroeger. In 1966 Werd ze door Peter Koelewijn ontdekt waar ze toen als 17 jarig meisje een liedje mocht meezingen op het podium.

Bonnie zong bij “de Topsy’s voor dat Peter haar ontdekte. Peter verzon de naam St. Claire (dit was een stripfiguur in een stripblad) de naam Bonnie St. claire is geboren. Een jaar later kreeg ze via Peter Koelewijn een platencontract en maakte ze haar eerste single. >In de Jaren 70 wist Bonnie st claire nog enkele solohits te scoren. Het nummer: Tame me tiger en I won't stand between them bestormden de hitlijsten. De b kant van de single Tame me tiger ( it’s still a secret) is door bonnie zelf geschreven. In 1969 deed ze mee aan de voorrondes van het duitse songfestival met het nummer Ich weis das ich kein engel bin. Vanaf 1972 ging ze met de bekende groep Unit Gloria samenwerken, waarmee ze diverse hits scoorde. Na de minihit Rocco don't go in 1975 stopte de samenwerking met Unit Gloria.

Later dat jaar deed ze mee met het artiestenensemble van het label Philips en scoorde een hit met Ëen heel gelukkig kerstfeest". Haar grootste hit scoorde ze in 1976 samen met Ron Brandsteder. Het nummer Dr. Bernhard is tot op de dag van vandaag nog steeds een populair nummer onder zowel jong als oud, en dit nummer is ook vast onderdeel van haar optredens geworden. In 1977 nam ze nog een cover op van Conny vandenbos ( ik ben gelukkig zonder jou ).

In 1980 nam ze samen met Alexander Curly, Corry Konings, Nico Haak, Willem Duyn en sandy het grote sprookjeslied op. Ook in de eerste helft van de jaren '80 scoorde St. Claire enkele grote hits in Nederland, waaronder Pierrot, Bonnie kom je buiten spelen, Vreemdeling, Jij en ik ( een nummer waarmee Bill van Dijk later een grote hit scoorde ) ,Sla je arm om mij heen en de Roos. Met zangeres José zong ze bovendien enkele duetten, vooral Nederlandstalige covers van hits van ABBA, waaronder Zoals vrienden doen en Cassandra, Waarom en in 1982 deed ze mee met de benefietsingle Een kind een kind.

Hierna brak een periode aan waarin Bonnie St. Claire geen hits meer scoorde. Deze periode werd in 1991 onderbroken door twee Top 40-hits. Sinds 1991 scoorde ze geen hits meer, ondanks dat ze nog enkele singles uitbracht. Wel bleef ze actief optreden. In 1992 scheidde Bonnie na een huwelijk van veertien jaar van Unit Gloria-gitarist en platenplugger Albert HolI. In 2004 kwam St. Claire negatief in het nieuws, toen ze door de politie onder invloed van de weg werd gehaald. Bonnie was hier achteraf blij om, omdat ze er niet aan moest denken dat ze een aanrijding had kunnen veroorzaken. Bonnie kreeg een taakstraf die ze niet afmaakte, hierdoor kreeg ze een gevangenisstraf opgelegt die ze echter niet hoefde te zitten. Ze kreeg een elektronisch bandje om., In december 2004 trouwde St. Claire met haar 19 jaar jongere vriend Anne-Jan Jongebloed. Bijzonder was dat dit huwelijk als eerste bekende Nederlander live op tv te volgen was rechtstreeks (door SBS 6) werd uitgezonden.

boek nu Bonnie St. Claire >>>